Verkenning naar testlocatie hyperloop in Flevoland

De provincie Flevoland heeft in 2018 en 2019 een bijdrage geleverd aan de verkenning van het ministerie van I&M naar de realisatie van een testlocatie voor de hyperloop in Nederland. In augustus 2017 waren de resultaten van een haalbaarheidsstudie van TNO (Hyperloop in The Netherlands, augustus 2017): beschikbaar, waarin Flevoland als potentiële regio voor de realisatie van een testlocatie naar voren kwam.

Hyperloop is een transportsysteem voor passagiers en vracht, waarbij ‘pods’ (capsules) door een bijna vacuüm luchtdrukbuis reizen, gebruikmakend van magnetische levitatie. Belangrijkste benoemde pluspunten van Flevoland in de internationale concurrentie zijn onder meer: beschikbaarheid van ruimte/vlakke land, wereldwijde waarde van certificering in Nederland en aanwezigheid van technische kennis/infrastructuur.

De provincie Flevoland heeft Mark Waaijenberg gevraagd om deel te nemen aan de verkenning, waarin onder meer gesprekken zijn gevoerd met Virgin Hyperloop One, Hyperloop Transportation Technology (HyperloopTT) en het Nederlandse Hardt uit Delft. Onderdeel van de verkenning was een bezoek aan de testlocatie en het hoofdkantoor van Virgin Hyperloop One. De opdracht is afgerond op het moment dat bekend werd dat er in Nederland naar verwachting een testfaciliteit wordt gerealiseerd in de provincie Groningen, waardoor Flevoland niet langer in beeld was.

Vragen ?

image